plompe lori


plompe lori 1.0

afbeelding

Bron: Dr. K.A.I. Nekaris
( CC BY-SA 3.0 )

primitief aapje met grote ogen en grijppoten dat net iets groter dan een slanke lori is en in Azië leeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een plompe lori…

is een lori; is een zoogdier; is een dier

  • [Afmeting] wordt, afhankelijk van de soort, 20 tot 35 cm lang
  • [Kleur] heeft een zwarte, witte of rossige vacht
  • [Woongebied] komt voor in Azië, onder andere in India, Borneo en de Filipijnen
  • [Verscheidenheid] is een kleine plompe lori (Nycticebus pygmaeus ), grote plompe lori (Nycticebus coucang) of Bengaalse plompe lori (Nycticebus bengalensis)

Hoofdsemagram: lori


Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Mammalia; Zoogdieren
Orde Primates; Primaten
Familie Lorisidae; Loriachtigen
Geslacht Nycticebus; Plompe lori's

Algemene voorbeelden


Naaste verwanten van de slanke lori van India en Ceylon, zijn de twee soorten plompe lori's. Beide zijn forser van bouw dan de slanke lori. De grote - ongeveer dertig cm - komt voor in Zuidoost-Azië, Sumatra, Java en Borneo. De kleine plompe lori - ongeveer twintig cm - heeft een iets beperkter verspreidingsgebied. De greep van de plompe lori's is even vast als die van de spookdiertjes, maar ze bewegen zich - ook in tegenstelling tot de slanke lori's - uiterst langzaam en bedachtzaam, onderaan een tak, steeds het ene pootje voor het andere zettend.

http://www.worldexplorer.be/de_primaten_uit_het_orientale_gebied.htm

De handel in de plompe lori zoals het beestje heet, wordt verboden. Het beestje is in Nederland vrij onbekend. In Zuidoost-Azië is het voor een grijpstuiver te koop op markten, want het wordt gezien als een leuk huisdier. Ten onrechte. Een stofje dat de aap opzuigt uit zijn poot wordt giftig zodra het op zijn tanden komt waardoor een beet dodelijk kan zijn voor mensen.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/1424558/2007/06/08/Aziatische-landen-gaan-plompe-lori-beschermen.dhtml,

Een plompe lori is een halfaap die veel weg heeft van een luiaard. Het beestje staat niet bekend als huisdier, maar houdt blijkbaar wel van menselijke aandacht.

http://www.hbvl.be/nieuws/in-de-rand/halfaap-houdt-van-kietelen.aspx,